durf te vragen

8 lessen die ik mijn kinderen wil meegeven

Maar ik heb dus geen kinderen. Daarom geef ik ze maar aan jullie mee…

Je eigen zaak opstarten en uitbouwen is één van de meest bevredigende dingen die je kan doen als je streeft naar meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Maar die vrijheid krijg je niet voor niets. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen succes en op een gepaste manier met tegenslagen omgaan maakt het verschil tussen opgeven of doorgaan.

Daarom hieronder 8 belangrijke lessen die ik heb geleerd.

1. Doe elke morgen iets productief

De start van je dag bepaalt vaak je gevoel voor de rest van de dag. Haal elke morgen iets van je to do-lijst. Werk iets af of neem aktie voor iets dat er al lang opstaat of waar je al lang tegenop kijkt.

De voldoening die je krijgt van deze kleine succeservaring geeft je de energie om alle uitdagingen de rest van de dag krachtig aan te pakken.

2. Durf hulp te vragen

Mensen helpen graag mensen. Je helpt zelf toch ook graag anderen? Gun je omgeving het plezier je te helpen. Alleen red je het niet als zelfstandige. Probeer dat dan ook niet.

Ik ben lang te trots of te bescheiden geweest om hulp te vragen. Terwijl mijn omgeving zag dat ik hulp nodig had én ook klaarstond om die te bieden. Mijn bedrijven zouden sneller gegroeid zijn moest ik eerder hulp gevraagd hebben.

Want ondernemen doe je niet alleen.

3. Bouw een netwerk uit

Je succes als (startende) zelfstandige is recht evenredig met de grootte (of de kwaliteit) van je zakelijk netwerk. Mensen doen zaken met mensen die ze a) kennen b) vertrouwen c) het gunnen.

Stap 1 is dus ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw en je bedrijf kennen. En dat doe je best niet vanachter een scherm.

Sta daarom steeds open voor interessante ontmoetingen. Je kan van iedereen wel iets leren. Ook al moet je bij sommigen misschien extra hard je best doen om te ontdekken wat precies.
Spreek steeds met een open vizier zonder te oordelen. Het is dan dat er “magische” dingen gebeuren.

4. Neem het niet persoonlijk

Vat tegenslagen niet persoonlijk op. Hindernissen overwinnen hoort bij het leven van een ondernemer. Het maakt er zelfs ook groot deel van uit. Beschouw elke uitdaging of tegenslag als een kans om te groeien als mens en ondernemer.

Het is jouw vermogen om die uitdagingen het hoofd te bieden, steeds weer opnieuw, die je onderscheiden van de rest.

En je zal fouten maken. Sommige fouten zullen je klanten of zelfs geld kosten. Je zal onrechtvaardige situaties tegenkomen. Je kan je daartegen indekken en vanuit een defensieve houding ondernemen. Maar een defensieve houding zal je werkpleizer niet verhogen. En het zal je ook niet beschermen tegen onrechtvaardigheid.

Aanvaard die situaties en ga verder.

tegenslagen overwinnen

5. Geloof in je eigen onuitputtelijke kracht

Je weet pas hoe sterk je bent tot het moment dat je al je kracht nodig hebt. Elke mens heeft een onuitputtelijke bron van energie en kracht in zichzelf. Geloof erin dat die kracht er altijd zal zijn en dat ze oneindig is.

Zelfs als alles tegenzit en het lijkt alsof doorgaan geen enkele zin heeft: geef niet op. Je bent sterker dan je denkt. Echt. En alles gaat voorbij. Maar vergeet niet dat het net op de moeilijkste en zwartste momenten is dat je al je kracht moet aanwenden.

6. Luister naar je lichaam

Ondernemen lijkt vaak wel topsport. Lange dagen, een permanente hoge belasting, een niet-aflatende competitie. Om te presteren als een atleet moet je ook de gewoontes van een atleet aannemen.

Geef je lichaam en geest voldoende rust. Je verdient het. Doe die extra moeite om energierijk en gezond eten klaar te maken ipv die snelle hap.

Sport, mediteer, wandel… wat het beste werkt voor jou. Door je lichaam te activeren wek je extra energie en veerkracht op. Zo blijf je fit en scherp.

Ziek worden is nooit aangenaam, maar als zelfstandige kan het ook financieel pijnlijk zijn…

7. Denk altijd na voor je iets doet

Maar niet te lang. Durf te springen! Analyseer situaties niet kapot. Informeer je, houd de situtatie tegen het licht, weeg ze af tegen je doel en focus. Durf je intuïtie te volgen. Mijn beste beslissingen zijn steeds die waarin ik mijn buikgevoel heb gevolgd. Mijn slechtste die wanneer ik negeerde wat mijn intuïtie me vertelde. vertrouw je intuïtie

Maar durf dus te springen! De hoeveelheid onzekerheid die je als mens kan verdragen bepaalt je succes als ondernemer.

vechtende eenden

8. Wees assertief

Om tegemoet te komen aan de eisen en wensen van klanten verliezen we soms onze eigen grenzen. En dat zorgt voor een onaangenaam gevoel. Bewaak daarom steeds je eigen grenzen en durf opkomen voor je eigen belangen en die van je bedrijf.

De zakenwereld zit vol haaien die je proberen te verslinden. Als je er een tegenkomt mag je niet aarzelen: sla hem vol op de neus en ontneem hem de zin om je te pakken.

Reageer altijd doordacht maar handel snel en kordaat als het nodig is.

Sommige “haaien” rekenen op je zwakte of aarzeling. Laat ze onmiddellijk voelen dat er moet jou niet te sollen valt. Ze zullen snel afdruipen, op zoek naar een makkelijker slachtoffer.

Maar wat je ook doet: neem het nooit persoonlijk op. Aanvaard dat niet alle ondernemers of bedrijven dezelfde morele standaarden hanteren.

Ooit 2 vechtende eenden in het park gezien? Een hels kabaal. Tot ze zich plots omdraaien. Ze schudden de negatieve energie van zich af en waggelen rustig weg.

Wees die eend. Schud het van je af en ga verder.