De juiste communicatiestrategie voor je bedrijf

Hoe laat je marketing en communicatie je doelgroep prikkelen en aanzetten tot actie?

Te veel Vlaamse ondernemers gebruiken te brave communicatie. Vaak heel mainstream en veilig. Om toch maar niemand voor het hoofd te stoten en om negatieve commentaar te vermijden. 

Maar dat is helaas niet de manier om efficiënte communicatie te voeren die leidt tot meer bekendheid, omzet en meer winst. Wat toch de bedoeling is van een communicatiestrategie.

Communicatie mag niet te braaf zijn, communicatie moet eruit springen. 

Wanneer je hetzelfde zegt als iedereen, dan zeg je eigenlijk niets. Dus ik raad je aan om wat meer persoonlijkheid, wat meer van je eigen karakter en van je eigen ervaring in de communicatie te steken om zo verbinding te creëren met jouw doelgroep. Want hoe creëer je verbinding?

Door te laten zien dat er een persoon schuilt achter het bedrijf en dat er een mens zit achter de ondernemer. En dat doe je dus door meer van je persoonlijkheid, meer van je karakter en meer van je ervaring in je communicatie te zetten. 

Voor veel mensen is dat buiten de comfortzone, omdat ze schrik hebben ‘wat gaan de mensen wel niet denken’, of omdat ze schrik hebben voor kritiek of commentaar. Maar kritiek en commentaar zal er altijd zijn en dat is ook niet erg.

communicatiestrategie


Elke communicatiestrategie bereikt 3 groepen van mensen.

 

 1. De eerste groep interesseert zich totaal niet voor jouw boodschap.
  Jouw bedrijf en je communicatiestrategie laat hen volledig koud. Is ook geen probleem. Er zijn genoeg vissen in de zee.
 2. De tweede doelgroep zijn de zagers en klagers.
  Zij hebben altijd en overal commentaar op. Het is te warm, het is te koud, het is te nat, het is te droog. Altijd wel iets. Zij reageren vanuit weerstand op jouw communicatie.

  Die mensen wil je zelfs niet als klant, want daar ga je enkel problemen mee hebben. De kans op slechte feedback is groot en de kans op een goed gevoel is klein. 
 3. De derde groep, dat zijn de mensen die enthousiast gaan reageren op jouw communicatiestrategie.
  Dat zijn de mensen die voelen van ‘
  Hey, die weet waarvan ik ‘s nachts wakker lig, welke problemen ik wil oplossen, welke behoeftes ik heb. Dat is iemand bij wie ik graag klant word’.
  Dàt zijn uiteraard de mensen die je wil bereiken.


En hoe bereik je die?
Door verbinding te creëren.

Hoe creëer je verbinding?
Door je persoonlijkheid en je karakter in je communicatie te zetten en geen schrik te hebben om de mens achter de ondernemer te laten zien. Door voluit vanuit je normen en waarden te communiceren. Door je niet in te houden uit angst weerstand te creëren. Want als je geen weerstand krijgt op je marketing en communicatie doe je iets fout. 

Als je doelgroep 2 (zie hoger) niet bereikt, bereik je doelgroep 3 ook niet! 

Ik nodig je uit om daar wat mee aan de slag te gaan.