5 korte tips om meer impact te maken

Geef advies als een topcoach

Ik heb als coach jaarlijks meer dan 100 échte gesprekken met ondernemers.  Vroeger duurde het even voor zo’n gesprek de diepte in ging. Maar hoe meer inzicht ik kreeg in wat er nu écht toe doet in een gesprek, hoe sneller zo’n gesprek tot de essentie kwam.

Ik had de laatste weken opnieuw een reeks van meer dan 30 gesprekken met alle deelnemers aan de Warrior en Queens weken in september.

Een ideaal moment dus om met jou mijn geheimen te delen. Hoe slaag ik er in om mensen die ik nog nooit eerder ontmoette in minder dan 2 uur toch nieuwe inzichten en waardevol advies te geven?

leander coach

1. Wees 100% aanwezig

Ik zette als coach de grootste stappen nadat ik leerde mijn ego volledig uit te schakelen tijdens gesprekken. Schakel je eigen referentiekader en oordelen uit. Luister met àl je aandacht en met maar 1 doel: écht begrijpen en voelen wat de ander zegt.

Er is een hemelsbreed verschil tussen écht luisteren en luisteren in afwachting dat je zelf iets kan zeggen.

Knik jij heel begrijpend maar formuleer je ondertussen al je eigen antwoord in je hoofd? Dan ben je NIET aan het luisteren. En maak je geen illusies: je gesprekspartner voelt dat en zal zich niet openstellen.

lachende queens

2. Erken hun emoties maar ga er niet in mee

Laat merken dat je hun emoties erkent en veroordeel ze niet. Zeg hen niet hoe ze zich moeten voelen.
Opmerkingen als “je moet zo niet denken” of “je moet dat anders bekijken” bewijst dat je hun emotionele toestand niet erkent en er een oordeel over hebt.

Het omgekeerde vermijd je het liefst ook: meegaan in hun woede, verdriet, onmacht… is de gemakkelijkste manier om verbinding te creëren maar vertroebelt je intuïtie zodat je het gesprek minder zal kunnen sturen.

Blijf in het moment en hou het contact met je intuïtie zodat je open blijft staan voor elke wending die het gesprek neemt.

warrior denkt na

3. Durf door te vragen

Ga op zoek naar het antwoord àchter het antwoord. Durf de vraag opnieuw te stellen.

En durf ze desnoods 3x te herhalen. Besef dat het eerste antwoord op een doortastende vraag vaak maar een oppervlakkig en veilig antwoord is.

Herformuleer de vraag of maak er een “W”-vraag van. (waarom, wat maakt dat…, waardoor, wanneer, wie, waar, waartegen, welke, waarop…)

Het eerste antwoord op een lastige vraag is vaak veilig en ingestudeerd. Durf daarom dezelfde vraag opnieuw te stellen.

– Kurt Goossens

4. Geef hen wat ze écht willen

Ik gaf al aan dat ik de grootste sprong voorwaarts maakte als coach toen ik er in slaagde mijn EGO uit de gesprekken te houden.
Mijn ego dacht namelijk steeds dat mensen van mij HÉT antwoord verwachten. Waardoor ik eerder met mezelf bezig was dan met mijn gesprekspartner.

Gelukkig verwachten mensen niet hét antwoord van jou.
Mensen willen vooral een perspectief. Ze willen wat opties die hoop geven. Zodat ze de vrijheid hebben om zelf te kiezen.

Belangrijk om te weten: de meeste mensen denken duaal: het is oplossing A óf B.  Ze denken vaak dat er maar 2 opties zijn. Zwart of wit.
Maar het is quasi nooit een zaak van óf dit óf dat.

Laat hen voelen dat A én B én C én D allemaal opties zijn. Openstaat voor een EN-verhaal in plaats van een OF-verhaal laat hen vaak al helemaal anders naar hun uitdaging kijken.
Het geeft hen een gevoel van vrijheid, mogelijkheden en een aantrekkelijk toekomstperspectief.

5. Een coach mag wel degelijk advies geven

Veel coaches vinden dat ze zich moeten beperken tot het stellen van vragen. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Dat neemt niet weg dat de vraag “wat denk je zelf?” best mooie antwoorden kan opleveren.
Maar soms weten mensen even niet meer wat ze moeten doen. Soms zien ze even door de bomen het bos niet meer.

Laat je dan niet tegenhouden door het adagium dat “coaches geen advies mogen geven“.

Volg je intuïtie en zeg:

“Als ik jou was zou ik dit overwegen:

  • als eerste stap….
  • als tweede stap
  • vervolgens zou ik….

Wat denk je dat er zou gebeuren als je het zo aanpakt? ”

Conclusie

Mensen worden beïnvloed door degenen die ze vertrouwen en bewonderen.

Laat hen daarom duidelijk voelen dat je maar 1 ding op je agenda hebt: het beste voor hem/haar.
Het zorgt ervoor dat het gesprek helemaal wordt geabsorbeerd en dat jouw advies veel krachtiger binnenkomt.

Wil je Kurt dit live zien toepassen?

Kom dan naar één van de inspiratiesessies in jouw buurt!