Het voorspellen wat een bepaalde strategie als effect heeft op een bestaande business was tot voor kort redelijk goed mogelijk.
Almaar snellere wijzigingen en de steeds toenemende dynamiek in de markten maken dat een strategie vaak al na enkele maanden voorbijgestreefd is.
Desondanks toch vasthouden aan die strategie, omdat hij nu eenmaal uitgestippeld is, loopt vaak rampzalig af. Als voorbereiding op nieuwe zakelijke uitdagingen sprak ik de laatste weken met veel ondernemers over “strategieën”. Eén van hen, coach Carine Verbelen van ManagingThoughts.be, bracht me vorige week op het spoor van “effectuation”.
Wat ik over deze strategische benadering van ondernemen las, voelde een beetje als thuiskomen. Een groot deel van de principes pas ik, waarschijnlijk deels onbewust, al toe als ondernemer.
Maar dit vanuit een buikgevoel, zonder te weten of dit wel “juist” is. Of het zo wel hoort.
Het zwart op wit bevestigd zien van mijn strategie als ondernemer is dan ook een geruststelling…. “Hey, het houdt wel degelijk steek wat en hoe ik het doe” (herkenbaar?).
Deze principes als een coherent model leren kennen motiveren me om ze vaker én gestructureerder te gebruiken. Ik wil ze jullie dan ook niet onthouden.
Het toepassen van de effectuation principes kan onzekerheden in opportuniteiten veranderen.
De 5 principes van effectuation
1. Liever 1 vogel in de hand dan…
Achterliggende visie: Wacht niet tot hét ultieme idee uit je brein ontspruit.
Velen denken dat succesvol ondernemen betekent dat je dat éne “million dollar idea” moet krijgen en vervolgens alles in zijn plooi valt. Helaas, zo gaan de meest succesvolle ondernemers niet te werk. Topondernemers kijken naar hun beschikbare middelen als startpunt. Ze maken een inventaris op van wat ze kunnen, welke ervaring ze hebben, hoe hun netwerk eruit ziet, etc…. Op basis van die lijst gaan ze op zoek naar overeenkomstige mogelijkheden.
MacGyver keek altijd rond in zijn omgeving om te kijken wat hij kon gebruiken om de uitdaging te overwinnen. Het idee om met een tandenstoker, een blikje frisdrank en een fles ontstopper een bom te maken ontstond pas nàdat hij de beschikbare middelen had geëvalueerd.
2. Wat durf je te verliezen?
Achterliggende visie: Vraag niet: Wat brengt het me op? Maar: Wat is het me waard?
Ondernemers zijn vaak optimisten. Maar velen rekenen zich rijk op papier. Eigenlijk moet je dit omkeren en jezelf afvragen: “Wat verlies ik als dit ganse project mislukt?” Kies het minst gunstige resultaat als uitgangspunt en evalueer of je je dat kan veroorloven.
3. If life gives you lemons, make lemonade!
Achterliggende visie: iedere verrassing bevat een opportuniteit.
Velen onder ons reageren krampachtig op incidenten die niet passen in ons business plan. Maar elk incident kan leiden tot een nieuw inzicht. Ga daarom tegenslagen of onverwachte koersveranderingen niet uit de weg of probeer ze niet te negeren of weg te drukken. Verwelkom alles wat op je pad komt als een kans om je concept verder te perfectioneren. Ik hou van serendipity en een aantal hele bekende uitvindingen zoals viagra zijn het resultaat van exaptatie.
4. Puzzelen met 3 verschillende sets puzzelstukken
Achterliggende visie: Onderdruk de instinctieve reactie om sceptich te beoordelen, maar tracht creatief te verbinden.
Probeer tijdens een volgende vergadering eens niet te zeggen “We denken er nog eens over na”, maar wel “We gaan het samen proberen”.
Leg samen met alle belanghebbende partijen alle puzzelstukken op tafel (ook al zijn dat stukjes van 3 verschillende puzzels) en kijk wat er samen past. Begin de puzzel te leggen en zie hoe gaandeweg het pad naar succes kan verbeterd worden. Door iedereen uit te nodigen de puzzelstukken die hij kan missen op tafel te gooien, ontstaat er mogelijk een puzzel die je op voorhand nooit voor mogelijk achtte. Als ieder zich engageert in de mate die voor hem mogelijk is, bereik je een pak meer dan wanneer ieder vanachter zijn stelling aftoetst wat er op tafel ligt.
5. Vrijheid = blijheid
Achterliggende visie: geef mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid en zie hoe “the magic happens”.
Als verantwoordelijke moet je uiteraard een kader scheppen en een doel, maar laat mensen daartussen zelf bewegen en bepalen hoe ze de uitdaging aangaan.
Om mensen te doen openbloeien moet je hen behandelen zoals je wil dat ze worden, niet zoals ze zijn.
Meer weten? Deze video geeft een helder overzicht.
inspiratiebronnen: mt.nl & managingthoughts.be
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat wij onze diensten kunnen optimaliseren en u de beste ervaring krijgt op onze website.