Hoe blijf jij de Oost-Europese concurrentie een stap voor?

(Dit artikel verscheen eerder in het magazine van de Unizo bouwunie.)

Hoe blijf je de Oost-Europese concurrentie een stap voor?

Ontwikkel een online marketingstrategie om klanten te winnen en te behouden.

Ondernemers uit de bouwsector zijn vaak pessimistisch als het over de toekomst van de sector gaat. Als reden wordt vaak de toenemende concurrentie uit het voormalige Oostblok vermeld. Oost-Europese bouwbedrijven werken vaak aan uurtarieven die voor Belgische bedrijven niet haalbaar zijn.
iStock_000005370498XSmall
Strijden met ongelijke wapens leidt zelden tot een overwinning. Hoog tijd om het geheime wapen in te zetten: internet.

De particuliere bouwmarkt, zonder mond-aan-mond reclame red je het niet.

De meeste bouwbedrijven die zich op de particuliere markt richten krijgen nieuwe opdrachten binnen vanuit hun netwerk en dat van hun klanten. Voor de gemiddelde bouwheer is een verbouwing of een nieuwbouw één van de belangrijkste investeringen in zijn leven. Hij vertrouwt dan ook het liefst op de ervaringen of de aanbevelingen uit zijn persoonlijk netwerk.

En laat het nu net dat aspect van het informatie- en beslissingsproces zijn waar internet en de sociale netwerksites een belangrijke rol (kunnen) spelen.

Internet en het dorpscafé.

Als een enthousiaste klant op café vertelt hoe tevreden hij over uw werk is, horen zijn 5 kenissen die rond hem staan die boodschap. Vertelt hij dit online, via Twitter, Facebook of LinkedIn, lezen 50 of misschien wel 500 mensen die boodschap. De sociale netwerksites bieden op die manier geweldige mogelijkheden om je expertise en ervaring te delen.

En dat is de toekomst voor de Vlaamse bouwbedrijven: Je kan dan misschien wel niet op prijs concurreren met de Oost-Europese bouwbedrijven, maar wel op service en expertise! Door je expertise te delen verhoog je je autoriteit en bekendheid. Autoriteit en bekendheid zorgen voor een verhoogd vertrouwen.
En mensen doen het liefst zaken met mensen en bedrijven die ze kennen en vertrouwen.

Hoe doe je dat, niet concurreren op prijs?

LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest, Instagram… er komen steeds sociale netwerksites bij. Het zou kunnen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar laat dat je niet afschrikken, de succesformule is eenvoudig en voor elk socialmedia-kanaal hetzelfde: het draait steeds om meerwaardecreatie voor je doelgroep.

Als vakman heb je een pak kennis, ervaring en expertise in huis. Door die te delen via bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn demonstreer je waar je voor staat. Mensen met (ver)bouwplannen gaan vooraleer te beslissen massaal op zoek naar zoveel mogelijk informatie om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Uiteraard gebeurt deze informatie-inwinning tegenwoordig uitsluitend online.

Door op een strategische manier online aanwezig te zijn en door waardevolle informatie en weetjes te delen verhoog je de kans dat die toekomstige bouwheren jou online tegenkomen en je vroeg of laat contacteren voor hun project.

En zo bouw je een winnende voorsprong uit op de Oost-Europese concurrentie, want online zijn zij nog niet te vinden…

Wat te delen via social media?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Alles wat inspirerend, entertainend, informerend of zelfs motiverend werkt wordt als waardevol ervaren door jouw doelgroep< – testimonials van tevreden klanten< – voor en na foto’s van renovatieprojecen
– een wekelijkse doe-het-zelf tip
– een wekelijkse onderhoudstip
– foto-albums van werven in opbouw
– nieuwe aanwervingen
 vacatures
– foto’s van nieuw aangekocht materieel– een achter-de-schermen video