Je bent rijker dan je denkt

In elk bedrijf zitten verborgen schatten. Maar vaak zitten de zaakvoerders al te lang in het bedrijf of zitten ze er met hun neus te dicht op. Ze lijden aan bedrijfsblindheid en zien de opportuniteiten niet. Ze laten zo omzet liggen.

Hoe zorg je ervoor dat je deze slapende opportuniteiten ontdekt en ze benut om meer winst te maken?

Brainstormen met jezelf

Ga met je team rond tafel zitten en bekijk je ganse assortiment van diensten en producten. Bekijk welke producten compatibel of aanvullend zijn. Speel met nieuwe combinaties van bestaande producten of diensten.
Bekijk bij welke verkoop van product A je automatisch ook product B kan aanbieden. Of noteer een aantal “gekke” ideeën om bij elke verkoop van product C een dienst D aan te bieden.
Automatiseer dit zoveel mogelijk en maak er bij je medewerkers een gewoonte van om dit consequent voor te stellen aan klanten. Opvolgen, meten en optimaliseren is ook hier de boodschap!

Een aantal voorbeelden ter inspiratie:

* Je verkoopt een snoerloze boormachine en verkoopt er een extra zware of een reservebatterij bij. Of accessoires om in glas of tegels te boren, borstels om te schuren etc….
* Je verkoopt een laptop, skilatten of smartphone en verkoopt er een bijhorende hoes/draagtas/opbergtas bij. Het blijft me verbazen hoe weinig dit gebeurt. Niemand heef me bij de aankoop van mijn laptops, iPhones, iPads etc een bijhorende hoes aangeboden.
* je verkoopt een standaardverzekering maar biedt daarnaast ook onmiddellijk een upgrade met uitgebreide waarborg aan. Je denkt misschien: “Ik haat het wanneer iemand me zoiets probeert aan te smeren.” Dat kan best zijn, en ik begrijp dat. Maar als 1 klant op 10 “ja” zegt tegen dit aanbod stijgt het aantal verkopen met 10%. Door één bijkomende vraag te stellen…

upselling en cross selling
* Ik koop regelmatig bloemen voor mijn vrouw. Maar tot op heden heeft mijn bloemist me nog nooit een “bloemenabonnement” aangeboden. Of me voorgesteld om die mooie moderne kristallen vaas die perfect bij de bloemen past mee te nemen.
* hoeveel groenten-en fruithandelaars hebben hun vaste klanten al een fruitabonnement met wekelijkse levering aangeboden? Of een groentenkookboek aangeboden voor een sympathieke prijs?
* Hoeveel fitnesszaken stellen bij het afsluiten van een abonnement voor om onmiddellijk een “zweethanddoekje” bij aan te kopen? Nochtans is zo’n handdoekje verplicht in de meeste fitnesszaken en niet iedereen heeft dit formaat van handdoek standaard in huis. Idem dito voor een mooie handige nieuwe sporttas, of een leuk t-shirt met het logo van de fitnessclub (ook wel sportschool voor mijn Nederlandse vrienden).
* Je biedt marketing consultancy aan. Voor een kleine meerprijs biedt je bovenop je standaard activiteiten nog een zeer uitgebreide rapportage aan, eventueel met een online dashboard waarop de klant ten allen tijde kan inloggen. Of je verkoopt als bonus x-aantal emailmarketing-templates of salesletters.
* je bent een meubelzaak en biedt klanten bij elke nieuwe fauteuil/zitbank voor een kleine meerprijs een bijpassende plaid of kussen aan.
* je verkoopt keukens en je biedt bij elke nieuwe keuken een gratis pannen- en pottenset aan. Maar mits een kleine toeslag van 150 à 200 euro wordt dit een luxe uitvoering van topkwaliteit

Wees een adviseur en expert

Het internet zorgt voor een lawine aan nieuwe producten en keuzes. Veel consumenten hebben last van keuzestress en zien door de bomen het bos niet meer.

expert_marketing
Speel je rol als adviseur en expert maximaal uit en stel pakketten samen die het de klant makkelijk maken. Combineer een aantal van je producten en diensten in een kant-en-klaar hoogwaardig pakket. Zo maak je het je klanten zo gemakkelijk mogelijk om JA te zeggen.
Breng orde in de chaos en neem de keuzestress van je klant weg. Je zal snel merken dat het aantal “Ja’s” exponentieel stijgt!