Leef jij je leven zoals het bedoeld is?

durven leven 

“Moeder waarom leven wij?” of “Word ik niet verondersteld méér uit het leven te halen?”

Die vraag stelt iedereen zich wel eens. Maar in tegenstelling tot velen heb ik er nooit echt een probleem gehad om er op te antwoorden. Ik geloof namelijk dat we allemaal een welbepaald doel of een levensmissie hebben.
Een opdracht die ons leven zinvol maakt.

Altijd een slachtoffer

Helaas hebben veel mensen geen idee wat dit doel in hun leven zou kunnen zijn. Ze leven reactief in plaats van pro-actief. Als jij niet pro-actief een richting bepaalt, word je door omstandigheden of anderen in een richting geduwd. Reactieve mensen ondergaan het leven, met als gevolg dat ze zich vaak slachtoffer voelen van gebeurtenissen of van andere mensen.
Nochtans “voelt” iedereen af en toe wel dat er méér in hun leven zit. We krijgen soms een vage indruk van wat die levensmissie zou kunnen zijn. Maar de stress en drukte van ons dagelijks leven zorgt dat die hogere missie gemakkelijk wordt ondergesneeuwd.

Als je niet helemaal weet waarover ik het heb, hieronder een aantal voorbeelden vanuit het leven van mijn klanten:

Voorbeelden van levensdoelen:
– De beste werkgever ter wereld worden.
– Zoveel mogelijk families van een inkomen voorzien.
– Familie en vrienden gelukkig of gezond maken.
– Klanten omvormen tot razend enthousiaste fans.
– Een inspirerend en lichtend voorbeeld zijn, vervuld met onvoorwaardelijke liefde, voor iedereen waar je mee in aanraking komt.
– Het leven van anderen rijker maken.
– Een einde maken aan dierenleed.
– Authenticiteit en duurzaamheid in de politiek brengen.

“Er moet toch méér zijn in dit leven?”

Reactieve mensen voelen intuïtief dat er meer in hun leven zit. Maar ze negeren het. En als die missie steeds luider begint te roepen, en niet-luisteren moeilijker en moeilijker wordt, zoeken ze excuses. Ze bedenken allerlei redenen om die logische weg, die duidelijk voor hen werd uitgestippeld, niet op te gaan. “Geen tijd, geen geld, te moeilijk, niet genoeg ervaring, onvoldoende kennis, te veel weerstand, niet de juiste connecties…”

En da’s jammer. Want zo blijft alles bij het oude. Niet alleen in hun eigen leven, ook de maatschappij wordt dat ontbrekende puzzelstuk ontzegd. Wie weet welke magische dingen er in onze omgeving zouden gebeuren als wat meer mensen hun comfortzone zouden verlaten en voluit voor hun levensmissie zouden gaan?
Dus jezelf vanwege faalangst verstoppen voor dat hoger doel is eigenlijk heel egoïstisch. Je berooft je omgeving van jouw unieke geschenk.

Maar ik heb er alle begrip voor. Ik heb zelf ook in die situatie gestaan, een jaar of 7 geleden. Ik voelde toen heel sterk dat ik een hoger doel in het leven had.
Ik kreeg geregeld mijn échte missie in het leven voor ogen: anderen inspireren en motiveren door steeds de beste, krachtigste en meest authentieke versie van mezelf te zijn. Ik droomde er stiekem van om business coach te worden. Om op die manier elke dag mijn missie in de wereld te kunnen zetten.
Als ik andere coaches bezig zag dacht ik vaak stilletjes bij mezelf: “Hmm, dat zou ik volgens mij beter aanpakken.”

Een leven in de schaduw

Kurt Goossens

Maar ik luisterde niet naar mijn intuïtie en liep er van weg. Niet alleen kwam ik net uit een burn-out die ik voor mijn omgeving had verzwegen (in die periode was dat nog niet in de mode – mijn omgeving, moeder incluis, dacht dat ik gewoon héél veel verlofdagen had opgespaard),  ik had ook net afscheid genomen van een leven in de schaduw. Als BOB’er en rechercheur bij de Federale Gerechtelijke Politie opereerde ik altijd in het geheim.
Ook al zag ik “mijn klanten” dagelijks gedurende maanden (op camera, door een autoruit of door een verrekijker), zij waren zich niet bewust van mijn aanwezigheid of mijn bestaan. Ze zagen me niet. Tot op de dag van hun arrestatie uiteraard. Alle dossiers waren geheim, op het internet was er niets over mij te vinden en over de inhoud van mijn werk sprak ik enkel met collega’s. Als ik dus voluit voor mijn missie zou gaan betekende dat dus ook een bocht van 180°. Ik zou volledig in de openbaarheid moeten treden. Want vanuit de schaduw kan je je licht moeilijk laten schijnen. En anderen inspireren als ze niet weten dat je bestaat is moeilijk.

Verstoppertje met mezelf

laat je licht schijnen

Ik heb dat verstoppertje spelen met mezelf een tijdje volgehouden. Als tussenstap heb ik 2 bedrijven opgericht waarmee ik half uit de schaduw trad. Ik stond zelfs geregeld op een podium (met een afgezwakte boodschap). En ik schreef een boek (over een “veilig” onderwerp). Maar uiteindelijk kon ik de roep van mijn levensmissie niet langer negeren. Omdat ik voelde dat ik door weg te lopen van mijn levensdoel niet het leven leidde zoals het bedoeld was.

Ik verkocht de bedrijven die niet langer in lijn lagen met mijn levensdoel. Ik leerde nee zeggen tegen alles wat niet bijdroeg aan het verwezenlijken van mijn missie. En zo werd ik business coach. Als logisch vervolg kwam een tijd later het Wolves & Warriors programma.

Werken of creëren?

Sinds die beslissing heb ik geen dag meer “gewerkt”. Officieel wel, want ik word ervoor betaald. Maar elke dag je missie leven is het meest bevredigende wat je in dit leven kan bereiken. Het is in mijn ogen ook de enige manier om je onuitputtelijke bron van kracht en energie dagelijks aan te spreken.

Als de reden WAAROM je iets wil realiseren krachtig genoeg is, kan niets of niemand je tegen houden.

En jij?

Heb jij het gevoel dat je jouw leven leidt zoals het bedoeld is? Zo nee, wat moet er gebeuren om je dat gevoel wel te geven?

Als eerste fase zou je voor jezelf kunnen opschrijven:
– Wat geeft jou energie?
– Wat kost je energie?
– Wie uit jouw omgeving motiveert en inspireert je?
– Wie in je buurt zuigt alle moed en kracht uit je weg?
– Welke mensen zijn de handrem op jouw dromen?
– Wie is er het gaspedaal?

En vervolgens noteer je:
– met wat je moet starten
– met wat je moet doorgaan
– met wat je moet stoppen
Zo zet ook jij de eerste stappen in de richting van je leven zoals het écht bedoeld is. Want je omgeving en onze maatschappij hebben jouw licht nodig.