Sneller groeien met je bedrijf

Je bedrijf sneller laten groeien is één van je voornaamste doelen als ondernemer. Maar om te groeien als bedrijf heb je doelstellingen nodig.

Logisch toch?

Maar helaas.

Ik sta er telkens weer van te kijken hoe weinig bedrijven werk maken van concrete, uitgeschreven doelstellingen.

Nochtans noodzakelijk als je sneller wil groeien met je bedrijf.

Als je niet weet naar welke haven je vaart waait elke wind verkeerd.

Duidelijkheid is kracht

Want als je geen duidelijke doelstellingen hebt, als je niet weet waar je naartoe wil met je bedrijf, is geen enkele omstandigheid de juiste.

Zonder concrete doelstellingen ben je eigenlijk slachtoffer van de omstandigheden en ga je wat heen en weer bewegen zonder veel progressie te maken.
De kans bestaat dat je, omdat je snel wil groeien met je bedrijf, op elke opportuniteit springt die passeert. Waardoor je aandacht en inspanningen versnipperd geraken en elke kant opgaan.

Met duidelijke doelstellingen gaat al je kracht, energie en focus in een bepaalde richting.
Daardoor ga je sneller bewegen, sneller evolueren en sneller groeien.

En groeien is één van de belangrijkste voorwaarden om geluk te ervaren.
We moeten als ondernemer voelen dat we vooruitgang boeken, hoe klein ook.

Over de kracht van doelstellingen en de kracht van focus.

Je hebt barstende kloppende hoofdpijn. Je zit in de wagen en je rijdt door een dorpje waar je nog nooit geweest bent.
Jouw doelstelling is om je hoofdpijn zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Waar ga je naar op zoek? Een apotheek. sneller groeien met je bedrijf
Het zal vermoedelijk niet lang duren voor je zo’n fel groen kruis aan een gevel ziet oplichten en je een apotheek vindt waar je een pilletje kan kopen tegen de hoofdpijn.
Doel bereikt. 

 

Een maand later, je zit opnieuw in de wagen.
Je hebt geen barstende hoofdpijn vandaag maar wel een verschroeiende dorst. Het is 35 graden, je hebt geen airco, en je moet echt iets drinken.
Je rijdt door hetzelfde dorpje. Deze keer zie je geen groene kruisen, hoewel ze er wel zijn. Nee, je ziet waarschijnlijk heel snel het uithangbord van een café waar je een drankje kan bestellen om je dorst te lessen. Doelstelling verwezenlijkt.

 

Twee keer dezelfde objectieve omstandigheden, het dorp is niet veranderd, maar jij hebt 2 keer andere dingen gezien.

De kracht van (Ford) focus.

Je hebt een nieuwe wagen besteld. De weken daarna zie je die wagen plotseling overal opduiken. Hebben plots meer mensen diezelfde week diezelfde wagen besteld?
Nee. Je focus ligt bij je nieuwe aankoop en je ziet de dingen waar je op focust.
Zo werkt het ook bij doelstellingen.

Je focus bepaalt je werkelijkheid.

Wie schrijf die blijft

Nadat je een doelstelling op papier zet, bijvoorbeeld “mijn bedrijf laten groeien met een omzetstijging van 20% in 2020 en 30% meer marge”, ga als gevolg onbewust en bewust alles in het werk stellen om dat doel te bereiken.

sneller groeien met je bedrijf
Je gaat op je pad tijdens je werkdagen opportuniteiten zien, verbanden ontdekken, en bepaalde details gaan je opvallen die je helpen om dat doel te bereiken.

Je merkt dingen op die je anders niet zou zien, want als die doelstelling niet wordt uitgesproken of opgeschreven behoren ze niet tot je focus en mis je mogelijk de opportuniteiten die je op weg helpen om de doelstelling te behalen. 

Ik hoop dat ik het niet te abstract heb gemaakt voor jou, maar ik ben echt wel een fan van concrete en duidelijke doelstellingen op papier zetten voor jezelf, voor je zaak, voor je leven.
Omdat ik elk jaar opnieuw merk hoe krachtig het is om duidelijke doelen te stellen in het leven en hoe het je helpt om je bedrijf sneller te laten groeien.