Welk communicatiekanaal voor je marketing kiezen?

Hoe kies je het juiste communicatiekanaal om je marketingboodschap tot bij je doelgroep te krijgen?

 

Het meest geschikt communicatiekanaal kies je niet zelf. Je moet als ondernemer immers gaan waar jouw doelpubliek zit.
Zij bepalen dus jouw ideale meeste efficiënte marketing- en communicatiekanaal

Daarom is stap 1 te weten te komen waar jouw doelpubliek zich bevindt.

Ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat met de groeiende digitalisering van onze maatschappij het aantal kanalen waarop jouw klanten zich kunnen schuilhouden ontzettend is toegenomen. 

Het lijkt soms wel of er maandelijks een nieuwe sociale netwerksite bijkomt. 

Maar het goede nieuws is dat testen waar dat die mensen zich ophouden ook veel sneller en veel goedkoper kan dan vroeger.
Als je bijvoorbeeld wil weten of jouw doelpubliek op Twitter, LinkedIn of op Facebook zit kost je dat misschien 3 à 400 euro om dat te testen.

En als testen snel kan en als mislukken goedkoop is, dan staat er natuurlijk niets jou in de weg om veelvuldig te testen aangezien het snel kan en het je niets kost als het niets oplevert. 

Want het is wel degelijk heel belangrijk dat je jouw boodschap verspreidt op het kanaal waar je doelgroep zich bevindt.


Ik zie nog altijd luxueuze reclameblaadjes week na week in mijn brievenbus vallen. Daar staat dan reclame in van een zwembadinstallateur. Die ondernemer betaalt tot 2000 euro per week om een advertentie van een pagina groot in dat boekje te plaatsen. 

Maar dat boekje wordt zowel geleverd in dorpskernen, in appartementsgebouwen als in residentiële wijken. In een dorpskern of in een appartementsgebouw zal er maar weinig animo bestaan om een zwembad te laten aanleggen. Dus die 2000 euro is misschien niet zo heel goed besteed en kan waarschijnlijk efficiënter.

juiste communicatiekanaal

Hoe marketing efficiënter maken?

Je zou een mooie brochure of brief kunnen maken. En die vervolgens door Bpost enkel te laten verdelen in residentiële luxe wijken in vermogende gemeentes als Schilde, Brasschaat, Sint-Martens-Latem, Keerbergen of Hove.
Bpost laat toe om enkel bepaalde wijken in een gemeente te selecteren.
Je kan dus residentiële wijken, dorpskernen, industriegebieden, landelijke gebieden etc selecteren. En zo je boodschap enkel verspreiden in de regio’s waarvoor jouw product of dienst het meest relevant is. 

De kans op respons is daar vele malen groter en je budget is dus beter besteed. 

Idem dito voor online marketing campagnes.
Zoals een emailcampagne. Ik had in een vorig leven een webbureau met een aantal medewerkers. We creëerden websites, webshops en online marktingcampagnes.

Toch kreeg ik quasi maandelijks een e-mail in mijn mailbox waarin een of ander bedrijf mij een goedkope website aanbood. Dat is natuurlijk zonde van het geld, zonde van de tijd en zonde van de energie die daar in kruipt. 

Dus targetten op de juiste doelgroep en het juiste kanaal is belangrijk als je wil dat elke euro opbrengt. 

Want elke succesvolle ondernemer weet dat elke euro die je uitgeeft aan marketing en reclame moet, liefst in veelvoud, terugkomen naar jou.
Anders ben je gewoon geld aan het weg smijten. 

Adverteren om de schijn hoog te houden.

Helaas heb ik vaak de indruk dat veel ondernemers adverteren om te adverteren. Zodat ze toch tenminste het gevoel hebben dat ze “goed bezig zijn”. Dat ze professioneel bezig zijn “want ze plaatsen advertenties”. 

Maar helaas is het vaak weggegooid geld. 


Een succesvolle ondernemer of zijn marketingteam weet meestal op voorhand:

– hoeveel mensen uit de doelgroep de boodschap gaat te zien krijgen

– hoe groot de respons en de conversie zal zijn

– en dus ook hoeveel omzet uit een advertentiecampagne zal komen

Dat je hier bij je eerste campagne geen idee van hebt is normaal, maar na 3-4 campagnes moet je dit al beter kunnen inschatten. 

Als dat niet zo is meet of analyseer je onvoldoende.