Hoe krijg je opnieuw de hersenen van een 25-jarige?

Onze hersenen krimpen bij het ouder worden

Maar dat hoeft niet per sé zo te zijn.
Ontdek in dit artikel hoe je dat proces omkeert en tegelijkertijd je probleemoplossend vermogen krachtiger dan ooit maakt.

De kwaliteit van je denken bepaalt de kwaliteit van je leven

Ik ben geobsedeerd door de werking van onze hersenen. Het effect van onze manier van denken op iemands levenskwaliteit en succes fascineert me mateloos.

Daarom verdiep ik me al jarenlang met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid in het verband tussen onze manier van denken en topprestaties.  


Het is trouwens mijn ambitie om zelfs als 80-jarige nog altijd even scherp en leergierig te zijn. 

Eén van dé manieren waarmee ik dat ga realiseren is niets minder dan een wondermiddel voor de jeugdigheid voor je hersenen. En dat werd ondertussen al meerdere keren wetenschappelijk bewezen.

Eeuwige jeugd voor je grijze massa

Dat wondermiddel voor je hersenen is meditatie, een nog te weinig bekend mentaal jeugdelixir.

Mediteren vermindert stress, depressieve gevoelens, angst, onrust, pijn en slapeloosheid. Tegelijkertijd helpt regelmatig mediteren je focus en creativiteit. Kortom, het verbetert de kwaliteit van je leven op tal van manieren. 

Mediteren wordt vaak geassocieerd met zweverigheid. Misschien dat het me daarom 7 jaar heeft gekost om er iets over te schrijven. Want zolang mediteer ik ondertussen al.   

Wat is mediteren?

Tijdens het mediteren of de meditatie maak je het rustig in hoofd en lichaam waardoor je ademhaling vertraagt, je bloeddruk zakt en je hersenen overschakelen naar de frequentie van Thètagolven.

Hierdoor ervaar je een diepe ontspanning, sta je open voor creatieve ideeën en wordt luisteren naar je intuïtie makkelijker.

 

Wetenschappelijk bewezen: jongere hersenen

Bij mensen die over lange tijd mediteren werd een toename van de grijze massa in verschillende delen van de hersenen vastgesteld. Een team onderzoekers stelde via MRI-scans vast dat oa de prefrontale cortex bij 50-jarige mediterenden nog even groot was als die van 25-jarigen

Normaal gezien krimpt die bij het ouder worden. Meditatie lijkt dat dus tegen te gaan.

 

Nooit te laat om te starten

Het goede nieuws is dat er na 8 weken van meditatie al een groei werd vastgesteld in die regionen van de hersenen die we gebruiken voor lezen, onthouden, plannen en impulsbeheersing.

Wat zou het voor de kwaliteit van je leven en je succes als ondernemer betekenen als je beter kan onthouden, betere beslissingen kan nemen?

 

Nog meer goed nieuws

De MRI scans van mensen die regelmatig mediteren tonen ook aan dat de amygdala krimpt. Waardoor ze minder angst en onrust ervaren. Want de amygdala –door mij vaak kippebrein genoemd– is verantwoordelijk voor oa vlucht- of vechtreacties. 

Mediteren vermindert dus de impact van de primitieve stuk van je hersenen op je dagelijks functioneren. Waardoor het makkelijker wordt om vanuit je intuïtie en je hoger bewustzijn te leven met als rechtstreeks gevolg een krachtiger en creatiever oplossend vermogen. 

 

Meer rust en straffere prestaties, een onmogelijke combinatie? 

Nee dus hè.
Meer rust en balans in je hoofd ervaren terwijl je straffere resultaten boekt is perfect mogelijk dankzij de geheime werking van meditatie.
Neem daarom even afscheid van je weerstand en ga er mee aan de slag! 

Je hoeft het huis niet uit te gaan. Blijf zitten aan je tafel en luister. Luister niet eens, wacht gewoon. Wacht niet eens, wees volkomen stil en alleen.
De wereld zal zich bij je aandienen om te worden ontmaskerd, ze kan niet anders, in extase zal ze voor je kronkelen.

– Franz Kafka

Beginnen met mediteren

Ik adviseer je om de eerste weken 2x per dag 20’ te mediteren. Eén keer ‘s morgens net na het ontwaken en 1x ‘s avonds na thuiskomst en voor het avondmaal. 

Je zal snel merken dat het weldadige effect op het verloop van je dag verslavend werkt. Eens je het verschil hebt ervaren tussen een dag mét en een dag zonder meditatie ben je gegarandeerd verkocht!

Er zijn verschillende vormen en manier van mediteren. Wat voor jou het beste werkt kan je makkelijk onderzoeken door wat dingen te proberen: